Eerlijk zullen we alles delen

De grootste oorzaak van relatieproblemen van stellen die net een kind hebben gekregen, is (naast slaapgebrek en sociale isolatie) de ongelijke verdeling van het huishouden. Vrouwen nemen in een man-vrouwrelatie nog steeds het grootste gedeelte voor hun rekening. Wat heeft dat voor effect op je relatie?

Lees verder!

Co-ouderschap: eerlijke verdeling?

Co-ouderschap is vaak een praktische oplossing om na een scheiding om te gaan met de kinderen. De ene helft van de week zijn ze bij de een, de andere helft bij de ander. Of doordeweeek bij de een, in het weekend bij de ander. Of een week op, een week af. Het lijkt eerlijk: maar is het dat ook? Wat voor effect heeft het op de ontwikkeling van je kind?

Lees verder!

Kamp: wel of niet mee?

Laatst vertelde een moeder over haar zoon van tien die voor het eerst op atletiekkamp ging, een weekend ergens in Duitsland. Zijn mobiel mocht niet mee van de leiding en daar hadden zowel zij als haar zoon moeite mee. Het was tenslotte de eerste keer, zo lang alleen van huis en dan ook nog zonder mogelijkheid even een berichtje te sturen of te bellen voor het slapen gaan. Waarom zijn kampleidingen daar zo rigide in, vroegen we ons af? Wat is er mis met contact zoeken als je dat nodig hebt?

Lees verder!

Vechten = onthechten

Elk stel heeft weleens een woordenwisseling, een conflict, een ruzietje; dit hoeft niet direct schadelijk te zijn, als het bij een incident blijft. Of als het een constructieve ruzie is, waarin beide partners voor zichzelf opkomen en vervolgens zoeken naar een oplossing. Maar let’s be honest: hoe vaak zijn ruzies in een relatie constructief? 

Lees verder!

Daar zit een kop op!

‘Zo, die kan schreeuwen!’ ‘Daar zit een kop op’ ‘Wat een driftkikker!’ zijn uitspraken die je regelmatig hoort, als een baby of een al wat ouder kind – misschien wel jouw kind – van zich laat horen, duidelijk en hard signalen afgeeft wanneer hij of zij iets wil of ergens last van heeft. Ouders kunnen hier best van schrikken, als je kind flink van zich laat horen, je niet weet wat hem of haar bezielt, wat het nodig heeft, je je geen raad weet. Hoe de code te kraken? Zo had je je het allemaal niet voorgesteld.

Lees verder!

Tell me sweet little lies

Je ziet het vast weleens in je omgeving: een kind dat heel erg teruggetrokken is, een kind dat extreem pleasegedrag vertoont of juist een kind dat snel agressief wordt en om de haverklap scheldwoorden gebruikt. Misschien wil je er iets van zeggen tegen de ouder, omdat je je zorgen maakt over het kind. Doe jij dat of toch liever niet?

Lees verder!

Schone schijn

Voor sommige ouders is het een afvinklijst: als hun kind maar in de juiste kleding verschijnt op de juiste plekken, dan is de opvoeding geslaagd. Maar wat als dat knappe koppie in die mooie kleertjes ontevreden is, snel boos, gefrustreerd of verongelijkt is of teruggetrokken gedrag vertoont. Wat heeft je kind aan schone schijn als zijn binnenkant niet op orde is?

Lees verder!

Over opvoeding en hechting (jakkes!)

Raising a child zeggen de Engelsen, waarmee het proces van groot laten worden (in tegenstelling tot het Nederlandse grootbrengen) mooi in een woord samengebald is. Opvoeden en grootbrengen suggereren dat jij dat als ouder bewerkstelligt, in plaats van dat je het natuurlijke proces van groeien, van rijzen, begeleidt. Laten we eens kijken naar opvoeding en wat het met hechting te maken heeft.

Lees verder!

Het is zo’n lief kind!

Dochters worden regelmatig beschreven in termen als: het is zo’n lief meisje, ze doet geen vlieg kwaad, ze ziet er zo schattig uit, draagt mooie kleertjes, kleurt binnen de lijntjes, is beleefd, slaat of schreeuwt niet, helpt anderen graag, is heerlijk rustig, je hebt er geen kind aan! Prijzenswaardig predicaat of zorgwekkende situatie?

Lees verder!

De scholen zijn weer begonnen!

Je kind is elke week minstens zo’n 25 uur op school. Toch zeggen veel ouders: we horen er eigenlijk niet zoveel over behalve een obligaat antwoord van een paar woorden bij het avondeten. Maar wat zegt dat over jullie band? Hoe zorg je als ouder dat je onderdeel blijft van het leven van je schoolgaande kind?

Lees verder!