Kamp: wel of niet mee?

Laatst vertelde een moeder over haar zoon van tien die voor het eerst op atletiekkamp ging, een weekend ergens in Duitsland. Zijn mobiel mocht niet mee van de leiding en daar hadden zowel zij als haar zoon moeite mee. Het was tenslotte de eerste keer, zo lang alleen van huis en dan ook nog zonder mogelijkheid even een berichtje te sturen of te bellen voor het slapen gaan. Waarom zijn kampleidingen daar zo rigide in, vroegen we ons af? Wat is er mis met contact zoeken als je dat nodig hebt?

Als hechten moeilijk is

Hechting is een proces, geen gegeven. En er zijn talloze factoren die dat proces moeilijker maken, de zogenaamde risicofactoren. Opgroeien in een eenoudergezin is er een van, maar er zijn nog veel meer risicofactoren die het hechtingsproces kunnen verstoren. In deze blog wil ik verduidelijken hoe dat precies werkt en hoe je ervoor kunt zorgen jouw kind uit de statistieken te houden.

Zeg maar dag tegen je nanny

Het is een beetje mijn stokpaardje inmiddels: er zijn risico’s in het leven waar je niets aan kunt doen en er zijn risico’s die je kunt voorkomen. Voor je kind, maar ook voor jezelf. Een van die situaties die je zou kunnen voorkomen is gedwongen ‘onthechting’  tussen je kind en een belangrijke volwassene in zijn of haar leven. Zoals een oppas, een au pair, nanny, vriend, vriendin of buur die nauw betrokken is bij jullie gezin.